Tuossa parisen kuukautta sitten koin elämäni ehdottomasti pelottavimman tapauksen noin henkilökohtaisella tasolla.

Siitä seurasi tutkimuksia ja niistä seurasi jännä lausunto: Normaalia herkemmät aivot. Ja siis sillä tavalla herkät, että ne reagoivat mm. voimakkaisiin negatiivisiin tunteisiin aiheuttamalla päänsärkyä. Eli se "vitutussärky" ei ole ollut sattumaa tai kuvitelmaa, vaan ihan tosiasia.

Nyt sitten pohdin, että mitä minä tuolla tiedolla teen? Miten voin ottaa sen huomioon? Masennuksesta jo parinkymmenen vuoden kokemuksen pohjalta tiedän, että ahdistuksia tulee ja mitä pimeämmäksi syksy etenee, sitä enemmän niitä tulee. Minulle myös kerrottiin, että on olemassa "aivojen tahdistin", jolla voidaan vaikuttaa aivojen toimintaan. Lähtien tietysti olettamuksesta, että aivot löytyy.

Olisipa se aika hienoa. Kun iskisi masennus, napit kaakkoon ja taas jaksaa hymyillä! Tai jos kanssaihmiset ottaa hermoon, niin pienellä säädöllä ärsytys helpottaa. 

No joo. Ehkä se ei ihan noin toimi, mutta jos..

Viime aikoin kun on muitakin harmin aiheita ollut tuon perusteellisen pelästyksen jälkeen, niin jotain tuollaista hallintakeinoa kyllä kaipaisi.

Ehkä ainoa vaihtoehto on vain se perinteinen: Sänkyyn villasukat jalassa, peiton alle piiloon toivomaan, että huomenna ei olisi yhtä paska päivä. No, villasukat onkin jo jalassa.